Agricultural sheds inform metal home in Taiwan by Studio Tngtetshiu


The “anonymous” metal buildings found in rural Taiwan were a visual reference for Double Roof House, which local practice Studio Tngtetshiu has created in Tainan.

Double Roof House comprises a home, warehouse and playground, located alongside a red-brick church previously renovated by Studio Tngtetshiu.

To contrast the solidity of the church, the studio used a steel-framed structure and panels of corrugated metal for the home, referencing agricultural buildings nearby.

The metal dwelling contrasts with the red-brick church

“We focused on anonymous building types and compositions, attempting to embody the idea of ‘same, same, but different’,” Studio Tngtetshiu told Dezeen.

“We hope the architecture can express a sense of familiarity yet evoke a slight sense of unfamiliarity, aiming to engage in a dialogue with the tin-roofed, anonymous buildings commonly seen in rural Taiwan,” it added.

The warehouse and home occupy two separate buildings, with the space between them and the existing church used as a paved terrace and play area.

Kitchen interior within home by Studio Tngtetshiu
White walls line the interiors

Where the roofs of the home and warehouse meet, they are connected by a red section of guttering, creating a sheltered space between the two.

Both buildings are finished externally with metal panels and a corrugated metal roof, with a red-painted column marking the home’s entrance.

“The goal is for it to resemble a double-roofed structure while also giving the impression of two small buildings standing side by side,” said the studio.

Double Roof House is organised around a central living, dining and kitchen area, with a high ceiling finished in a shade of silver. Two bedrooms and a reading area sit on either side, lined with white walls and steel columns painted a deep red.

Interior living space at Double Roof House in Taiwan
The ceilings are finished in a shade of silver

Large windows on the home’s southern edge overlook the courtyard, while a circular window in the bedroom frames a view of the church opposite.

In the storage building, the interior has been left unlined and split into a large and small room accessed by separate entrances.

Storage space within metal home by Studio Tngtetshiu
A storage building forms part of the project

“[The home] is complex and contradictory; it is a warehouse as well as a residence,” said the studio. “The related but different structural systems and architectural languages are contributed and shared by the two buildings.”

Metal shed-like structures also informed Tainan Xinhua Fruit and Vegetable Market, which was completed by Dutch architecture studio MVRDV.

Elsewhere in Tainan, MVRDV also recently transformed an old shopping centre into a “lush lagoon”, while Mecanoo created the Tainan Public Library.

The photography is by Studio Millspace.





Source link

About The Author

Scroll to Top